Transcriptie - uitbreiding oktober '23

Transcriberen.....

Meer dan een week geleden bijgewerkt

Deze maand hebben we een zeer interessante en veel gevraagde uitbreiding aan onze applicatie toegevoegd.

Het betreft een functionaliteit om geluidsopnamen van gesprekken geautomatiseerd te laten uitwerken naar geschreven tekst. Transcriberen is het uitschrijven van een gesproken opname, zoals een confrontatie gesprek of interview. Het is een lastige en tijdrovende klus. Daarom worden er eigenlijk nooit volledig uitgeschreven verslagen opgesteld van dergelijke gesprekken.

Vaak wordt er een beknopt verslag op hoofdlijnen opgesteld. Dit kan achteraf weer tot discussie leiden en is vraagt desondanks ook altijd veel tijd.

Daarom hebben we nu de optie om een audio opname van een gesprek automatisch te laten uitwerken. Dit is de letterlijke uitwerking van het gehele gesprek en kan dus meteen na verwerking met alle betrokkenen gedeeld worden (vanuit de montr app).

Dit ziet er in de app alsvolgt uit, waarbij de gebruiker de geluidsopname eenvoudig kan uploaden:

Aansluitend is de verwerkingsduur -afhankelijk van de gespreksduur- normaliter 5 minuten per 20 minuten geluidsopname. Maar door drukte kan de verwerking soms iets langer duren.

Zodra de uitwerking gereed is ontvangt de gebruiker hiervan dan per e-mail een bericht. Onderstaand een voorbeeld van een dergelijke uitwerking in de Montr app:

Als de uitwerking gereed is kan deze natuurlijk nog worden aangepast in de Montr app. De vertaling zal natuurlijk nooit 100% perfect zijn, met ongetwijfeld een foutieve woordspeling. Aansluitend kan het worden afgerond en wordt er een PDF document van gemaakt. Dit kan dan weer eenvoudig met de overige deelnemers aan het gesprek gedeeld worden.

De technologie is gebaseerd op het zogenaamde Whisper AI speech to text model. De implementatie is overigens met veel aandacht voor privacy vormgegeven. De input (audio) wordt niet opgeslagen in het speech to text model, de audio wordt ook niet gebruikt om het model verder te trainen. En vanzelfsprekend wordt de transcriptie binnen de EU gedaan. Indien hier meer informatie over gewenst is dan vernemen we het graag.

Het model is overigens nog volop in ontwikkeling waarbij de prestaties steeds verder zullen verbeteren en meertalige integratie ook zal worden meegenomen.

U kunt de beheerder van de applicatie vragen om het vraagtype 'audio' aan een vragenlijst toe te voegen. Maar het is wellicht beter om er een aparte beknopte vragenlijst voor op te stellen zoals in het bovenstaande schermvoorbeeld.

Indien hier nog vragen over zijn dan vernemen we het natuurlijk graag!